AJANKOHTAISTA

29 marras 2017

Mietteitä Hyvät käytännöt vapaaehtoistyössä -seminaarista

Tukipilari järjesti yhdessä Kansalaisareena ry:n ja Kuopion Valikko-verkoston kanssa Valikko-seminaarin nimellä Hyvät käytännöt vapaaehtoistyössä 16.11.2017.

Saavuimme Kansalaisareena ry:n Pinja Niemisen kanssa Iso-Valkeiselle hyvissä ajoin aamulla valmistelemaan tapahtumaa. Yllätyimme aamulla mukavasti, kun huomasimme Kuopion kaupungin suojatiesuojelijoiden olevan meitä vastassa. He toivottivat meidät tervetulleiksi ja antoivat meille heijastimet turvallisen suojatiematkan takaamiseksi.

Tilaisuus alkoi aamukahvien jälkeen. Kansalaisareena ry:n suunnittelija Pinja Nieminen ja Kuopion Invalidit ry:n puheenjohtaja, ohjausryhmän puheenjohtaja Tuula Väätäinen avasivat päivän.

Suojatiesuojelijat ottivat vieraat vastaan Valikko-seminaariin marraskuussa 2017. Suojatiesuojelija ja vieras seisovat pihamaalla. Suojatiesuojelijalla on yllään valkoinen pitkä kaapu, valkoiset siivet selässä ja valkoinen pipo. Vieras juttelee suojatiesuojelijan kanssa. Taustalla näkyy pari muuta suojatiesuojelijaa ja yksi seminaarivieras.

 

Tuula Väätäinen, Sanna Vesterinen ja Pinja Nieminen tekevät viime hetken valmisteluja Valikko-seminaaria varten marraskuussa 2017. Kaksi heistä istuu pöydän ympärillä ja yksi heistä seisoo.

 

Ensimmäisen luennon aluksi vapaaehtoisjohtamisen valmentaja Lari Karreinen tutustutti meidän kaikki toisiimme. Karreinen johdatteli ajatuksemme kohti yhden hetken vapaaehtoisuutta ja vapaaehtoisten saamista mukaan yhdistysten toimintaan. Karreisen osallistavan puheenvuoron voisi tiivistää näin: yhdistyksessä tarvitaan johdonmukainen toimintamenetelmä vapaaehtoisten saamiseksi mukaan toimintaan. Mikäli vapaaehtoisia halutaan enemmän mukaan yhdistysten toimintaan, tulee yhdistyksissä nostaa voimakkaammin esiin vapaaehtoistyön merkityksellisyys. Karreisen mukaan vapaaehtoisen kiittäminen on ehdottoman tärkeää siksi, että vapaaehtoiset saavat harvoin kiitosta. Mietin esityksen aikana, kuinka monta kertaa olemme yhdistyksissä oikeasti kiittäneet vapaaehtoisia, ihan tarkoituksella ja sydämestä?

Ihmiset esittäytyivät toisilleen Lari Karreisen vetämässä harjoituksessa Valikko-seminaarissa 2017.

Saimme kuulla esimerkkejä myös kuopiolaisesta ja pohjoissavolaisesta vapaaehtoistoiminnasta. Hyvinvointikoordinaattori Säde Rytkönen ja liikunnanohjaaja Carita Randelin-Kauppinen esittelivät Kuopion kaupungin vapaaehtoistoiminnan mallia. Järjestöpäällikkö Eila-Mari Väätäinen ja koordinaattori Krista Sutinen kertoivat MLL:n Järvi-Suomen piirin vapaaehtoisista ja heille annettavasta ammatillisesta tuesta.

Salla Saarinen ravisteli energisellä esityksellään osanottajien ajatuksia vapaaehtoistoiminnan kampanjoinnista ja viestinnästä. Saarisen mukaan viestinnässä on tärkeintä tunne – faktatietoja väheksymättä. Mitä saamme ihmisen tuntemaan mainonnan avulla? Entä viestimmekö tarpeeksi rohkeasti ja uskallammeko tehdä asioita eri tavalla kuin muut?

Päivän anti vahvisti sitä, että Tukipilarina olemme oikealla tiellä. Järjestämme vuonna 2018 entistä enemmän kokeilutoimintaa.

 

Minna Tukipilarilta